UNCOVER21

Van 6 tot 13 november is UNCOVER21, een tweejaarlijks evenement rondom verhalende fotografie. Deze expositie van Forum BEELDtaal vindt plaats bij Pennings Foundation.

Mijn serie “In het verleden gebeurt niets meer” zal daar te zien zijn.

Op 6 november houden we een opening met lezingen en workshops.

Ik reis terug in de tijd en arriveer in het nu

“Om mijn nostalgisch gevoel beter te leren begrijpen,
besluit ik om mensen, objecten en landschappen
in mijn directe omgeving documentair te gaan fotograferen.
Met de ‘natte plaat’. Als ik naar mijn werk kijk,
beschouw ik het waarschijnlijk op dezelfde
manier zoals de mensen er uit de 19e eeuw naar keken.
Wat is dan dat nostalgisch gevoel?”

“In 2005 stapte ik even over op digitaal, maar ik vond dat veel te veel beeldscherm; ik raakte het gevoel van het fotograferen kwijt. In 2012 leerde ik de wetplate-collodiumtechniek, geweldig mooi. Ik heb toen een grote plaatcamera laten bouwen door een timmerman in Hongarije, die dit soort camera’s op aanvraag ontwerpt en bouwt. Ik houd van de imperfectie van wetplate en van de meer romantische, sfeervolle beelden.

Nostalgie

Tijdens het werken aan deze serie onderzoek ik de nostalgie die de wetplatefoto’s bij me oproepen. Verlang ik misschien naar een betere tijd in het verleden? Ik besloot om uiteenlopende, hedendaagse, mensen, objecten en landschappen in mijn directe omgeving documentair vast te gaan leggen middels de wetplate-collodiumtechniek. Door die trage camera van toen kijk ik dus naar de snelle wereld van nu. Door deze techniek te gebruiken, word ik zelf in de tijd teruggezet: een tijd waar het leven trager was en alles meer fysiek was dan nu in het snelle, vluchtige, digitale tijdperk.

Je hebt met wetplate veel meer focus nodig en dat verandert je kijk; je wordt je bewuster van dingen waar je nu al snel aan voorbij rent. De serie gaat dus over meer dan enkel de beelden: het gaat over het tempo, het fysieke, van dit fotografische proces. Ik leg mensen die ik interessant vind vast in het huidige straatbeeld, afgewisseld met, door de mens gecreëerde, landschappen. Dus geen romantische plaatjes in klederdracht onder een treurwilg. Ik maak nostalgische beelden van nu, maar tegelijk zijn het wel degelijk dromen over hoe het vroeger geweest zou zijn – of over hoe men in de toekomst naar deze tijd zal kijken.

Voor deze serie ben ik erg afhankelijk van het weer. En omdat je met wetplate ter plekke de foto ontwikkelt, heb ik een mobiele studio in een bestelbusje gebouwd. Ik ben anderhalf, twee uur bezig met alles klaar-zetten. Als je het sneller wil doen, dan gaat er geheid iets mis met de chemie. Omdat ik reuma heb, doe ik al jaren aan tai-chi, dat helpt me ook vertragen. Maar doordat ik nu meer fotografeer, krijg ik meer routine en het gaat nu gelukkig allemaal wel sneller. Het model wordt ook meteen onthaast, want mensen moeten bij grijs weer wel zo’n zes tot tien seconden stilstaan. Als er iets misgaat, dan moet het weer helemaal opnieuw.

Maar mensen vinden het geweldig. De foto moet ter plekke worden ontwikkeld. En als je het beeld dan in je handen hebt, als je het ziet, de chemicaliën ruikt… dat maakt wetplatefotografie toch wel een heel andere ervaring, ook voor het model. En dat is waar de serie in wezen over gaat. Aanvankelijk merkte ik dat ik te veel in één beeld wilde brengen, dat heb ik afgeleerd. Ook word ik me er nu steeds meer bewust van wat ik nou eigenlijk wil laten zien en mijn beelden zijn, door bewust om te gaan met vormtoepassingen, voller, krachtiger, geworden. Op de expositie wil ik dat ook de kijker iets meekrijgt van het meer fysieke van dit proces. Daarom zal ik niet de afdrukken, maar de platen zelf exposeren. Maar het verhaal is nog niet af; ik ga er nog wel twee, drie jaar mee door. Uiteindelijk hoop ik er een fotoboek van te maken.

Op 13 november is er een Meet And Greet met de exposerende fotografen.

5-11, 6-11, 12,11 en 13-11 ben ik aanwezig, vind je het leuk dat ik er bij ben alsjeblieft komt kijken dan kun je natuurlijk contact met mij opnemen

Openingstijden Penningsfoundation

Gelderopseweg 63

info@penningsfoundation.com

Tel. 040 3080609

Openingstijden

Woensdag 12.00 – 17.00

Donderdag 12.00 -17.00

Vrijdag 12.00 – 17.00

Zaterdag 12.00 -17.00

en op afspraak